Andra hästar

Hamlet

Hamlet föddes den 9 maj 2004 i Motala här i Sverige av sin mor Zenita. Hans far är den store Robin Z 723 som gått svåra klasser i hoppning under flera år med Peter Eriksson. Med detta bakom sig är det nu tanken att Hamlet själv ska utvecklas och under livet visa framfötterna på tävlingsbanan.

Hamlet är ett stort halvblod som fortfarande växer steg för steg, och slutligen kommer han troligen att bli riktigt stor. I september 2006 lämnade Hamlet sin födelsestad och förflyttades högre upp i Sverige till sin nya fodervärd Natalie Cleverdal (som idag är ägare), där han finns kvar än idag. Tanken var att Natalie skulle hjälpa till med Hamlets inridning, vilket hon också har gjort, på i stort sett egen hand. Dessa har från att Natalie satt på honom första gången, gått till att starta hoppklasser upp till 1.20, bland annat på Strömsholms gräsbana.

Inom hoppningen har Hamlet utan tvekan all kraft som krävs för högre höjder, och ett psyke som är avslappnat och starkt på tävlingsplatser. Alla förutsättningar finns för den här herren att bli stor, men för tillfället är hans kropp till viss del emot honom, då han med jämna mellanrum behöver pauser för att kroppen ska få möjlighet att återhämta sig, efter att ha blivit ännu ett steg större.

Som dressyrhäst finns det däremot inga tävlingsresultat hos Hamlet, då detta inte är målet och inte heller hans starka sida. Dock går han fint med ett stort steg samt att han annars är lugn och avslappnad, och han utvecklas hela tiden inom detta område.

Hamlet är annars en tydlig enmanshäst, som inte vem som helst klarar av att hantera. Han har en egen vilja, tycker om att synas och gör mycket för att man ska uppmärksamma just honom, dock på ett busigt sätt. Han är speciell men otroligt trevlig när man förstår vilken häst han egentligen är. Natalie och Hamlet har kommit att förstå varandra, och allt de gör tillsammans sker på ett sätt som ser otroligt enkelt ut. Tillsammans har dom jobbat hårt för att nå till sin nivå idag, och det finns inget som hindrar en otroligt positiv vidareutveckling.

Kvalitetsbedömning samt stamtavla


Madicken

Madicken är en vacker brun ponnydam, med ett stort hjärta. Hennes liv kom att starta i England, men senare hamnade hon i Sverige efter att ha importeras hit. Exakt information om denna ponny finns inte, hennes härstammning är okänd samt att hennes ålder har fått uppskattas av veterinär till att ha varit född 1991.

Hon har idag varit i Natalie Cleverdals ägo sedan 1997, vilket känns som en hel livstid, samt att hon under denna långa period även har fått ett föl - Ronja. Vem fadern till Ronja är går bara att spekulera om, men Madicken var nog den som valde en speciell hingst, då hennes dotter föddes med ett blått öga.

Madicken själv mättes slutligen till 148 centimeter i mankhöjd, så stor som hon bara har möjlighet att vara som ponny. Dock är hon inte kraftig i typen och har ett fint steg om hon är på det humöret. Hon har startat lättare klasser inom dressyren, med fina resultat där domarna verkar tycka om det dom ser. Hennes trav kan emellanåt bli helt otrolig, vilket tydligt kommer fram om hon får röra sig fritt och verkligen har möjligheten att trycka på.

Inom hoppningen har Madicken gett blandade resultat, men som mest startat LC med felfria rundor. Hon kan lyfta fint på benen, men allt beror på hennes humör för dagen, vilket leder till att hon emellanåt kan sitta på rumpan framför hindren. Detta gör dock inte Natalie arg då hon känner denna ponny, utan hon har istället varit desto lyckligare dom gånger som de felfria rundorna har suttit.

Annars är detta en riktig engelsk lady som tycker om pyssel och uppmärksamhet. Hon är väldigt fräsch för sin ålder samt otroligt snäll och hjälper gärna till med att hålla yngre barn glada genom att låta dom rida en tur. Även äldre har ridit och lärt sig av denna dam, på samma sätt som Natalie har fått lära sig vad ridningen innebär av henne. Madicken och Natalie är ett par som har utvecklats tillsammans, och troligen kommer Madicken att få stanna kvar hos sin ägare livet ut.


Sylter Red Rover

Sylter Red Rover, eller Robban som han ofta kallas till vardags, föddes den 28 augusti 1998 i Tyskland. Hans far Ilar Rhydian och hans mor Carregcoch Gweneira fick ett litet welsh cob - föl som slutligen skulle hamna i Sandy Cleverdals ägo, efter import från sitt födelseland.

Denna ponny blev aldrig den största, då han slutligen bara blev mätt till 143 centimeter. Det som han inte fick i storlek fick han däremot extra i sin kapacitet, både inom dressyr och hoppning, vilket hans ägare Sandy medvetet har utvecklat, för att få möjligheten att visa upp allt det som denna diamant har fått i generna. Att han har allt finns det ingen tvekan om, vilket han visat genom att ha startat både LA inom hoppning och dressyr, samt ett FEI-program där han lyckades kvala till nationellt vid första försöket.

Robban har gång, i alla gångarter finns det action och tryck, han har framåtbjudning och verkar i de flesta fall tycka om att visa upp sig - vilket troligen till stor del beror på den lycka som Sandy känner när allting klaffar. Galoppombyten och sidvärtsrörelser löser dessa två utan problem, oavsett om han vid andra tillfällen kan fara ut i riktiga bocksprång för att visa sin glädje.

Inom hoppningen finns det inte mycket mer att klaga på, Robban är snabb och vändbar samt har en enorm teknik som han använder för att ta sig över hinder med god marginal. Höjderna och förmågan finns hos denna lilla ponny, som tillsammans med sin ägare hoppat hinder som bara är några få centimeter lägre än hans egen mankhöjd. Som en summering av allt det här är att detta en ponny att räkna med på tävlingsbanorna.

Utöver detta är han en otroligt charmig herre, som gärna tar sig en extratugga från någon form av mat i närheten. Till och med en sur godis har han fått tag i, även om den inte riktigt föll honom i smaken. Här är en ponny som har det mesta, busigheten som alltid är uppskattad men ändå är han otroligt vacker och utbildad. Sandy och Robban har haft flera underbara år tillsammans, vilket märks i den tillit dessa två hyser för varandra, det är helt enkelt två hjärtan som delar pulsslag.

Stamtavla, pappas sida